П`ятниця
03.05.2024, 23:38
ФОРУМ міста КУЗНЕЦОВСЬКа
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна Городецькій Свято-Миколаївській церкві – 175! - ФОРУМ Реєстрація Вхід

Щоб не відображалася надокучлива реклама в правому верхньому куті, зареєструйтеся на сайті та увійдіть під своїм логіном
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
ФОРУМ » Загальне » Новини району » Городецькій Свято-Миколаївській церкві – 175! (Фото)
Городецькій Свято-Миколаївській церкві – 175!
KuznyaДата: П`ятниця, 30.05.2014, 00:04 | Повідомлення # 1
Генерал-лейтенант
Група: Администраторы
Повідомлень: 697
Репутація: 0
Статус: Offline
Бог не вимірюється роками. Бог – це Любов і Вічність. Саме з цієї позиції церковна громада села Городець Володимирецького благочиння 22 травня вінчала свою рідну Свято-Миколаївську церкву. Сьогодні їй виповнилося 175 років.

175 років стоїть поважний дерев’яний храм, заснований за кошти місцевого землевласника Антонія Урбановського в 1833 році, і відкритий в літо 1839 року місяця мая дня 22.

Має ця церква Метрику «Ведомость о церкви Свято-Николаевской Луцкого уезда села Городца за 1901 год», де описуються подробиці, що «построєна сія церков с 1833 года…» і що у 1899 році мирянами сіл було вкладено в добудову та облаштування нових приміщень 5000 рублів золотом. Цікаво знайомитися з такими історичними документами, де двоголовий імперський орел «врахував» повну статистику жінок і чоловіків по селах приходу.

Ось вони: у 1901 році у Городці було 2 статських будинки, в яких проживало 5 чоловік та 8 жінок; селянських домоволодінь нараховувалося 166, проживало в них 667 чоловік та 708 жінок. У Сваринях нараховувалося 95 будинків, 383 чоловіків і 380 жінок; у Чакві – 44 будинки, 176 чоловіків і 123 жінок; в Ромейках – 99 будинків, 396 чоловіків і 392 жінок, Велихові – 47 будинків, 188 чоловіків і 197 жінок. В церковних документах зазначені біографічні дані кожного священика, що служив в церкві. Ще одна цікава деталь: 3.08.1886 року при церкві була відкрита приходська школа на 4 класи, де сільські діти здобували хорошу освіту.



…Церква як музей. Кожен сантиметр віє історією, і поколіннями, що відійшли. Поряд із храмом – цвинтар. А в самому храмі….

…Престол, іконостас вівтаря, «царські врата», панікадило, Розп’яття Христа, що мироточить, ікони з часів заснування храму… Це – далеко не повний перелік достоїнств Свято-Миколаївської духовної царини, яку ще величають в народі Свято-Троїцькою за три великі куполи. Прихожани зберегли пам’ять про пастирське служіння отців – настоятелів. Ось їх імена: о. Мефодій Храневич, о. Симеон Храневич, о. Артемій Селепина, о. Андрій Пенькевич, о. Леонід Гардасевич, о. Іларій Туржанський, о.Володимир Борковський і нинішній священик, о. Мефодій Волчецький. Він уродженець села Дубівка нашого району. В Городці править з 4 січня 1988 року. А на пастирську стезю Мефодій Іванович став у 1979 році, вступивши до Одеської духовної семінарії.





– Цей священик для своєї Свято-Миколаївської церкви зробив дуже багато, – зазначає житель села Золотолин Костопільського району Володимир Соломай. – У вашому Городці я вже сьомий раз. Сьогодні ми приїхали на престольний празник з священиком отцем Дмитрієм, двома старостами: Михаїлом Семенюком і молодшим Віталієм Прибільським. У Городці святе місце. Тут як побудеш, наберешся такої сили, так добре стає! А Хрест з Розп’яттям, що миро точить!..

При батюшці Мефодію громада дуже багато зробила. Ну, звісно, він добре із владою живе. Його поважають. Як все тут доладно зроблено! Подякуємо Богу, що ще можемо отак спокійно приїхати до церкви, помолитися, пройти Хресним ходом. Ми якраз вчасно прибули і зустрічали разом з усіма прихожанами митрополита Анатолія, владику Сарненського і Полєського. Гарно стрічали. Батюшок багато. І благочинний ваш отець Алєксандр славний. Да, не той час, щоб гучно святкувати. Я вам скажу: Церква ніколи не творила великих празництв. Що скромно, то Богу угодно. Та й зараз таке в світі робиться. Дяку Богу, що дав славний сонячний День, і Ніколаю-Угодніку, що сподобив і нас, і сарненчан, і степанців сюди приїхати. На все його воля Божа… Я вас запрошую до нас на Димитрія, 8 листопада. У нас в Золотолині і церква Димитрівська, і священника звати Дмитрій…







За церковним каноном митрополит Анатолій із сонмом священнослужителів церков нашого і сусідніх районів провели службу, яка ввійде у книгу «Свято-Миколаївська церква, село Городець, або Храм нашої душі». Разом із районним духовенством митрополита Анатолія стрічали представники влади – сільський голова Лідія Кузьмич, депутат Володимирецької районної ради Петро Мартинюк, депутат Рівненської обласної ради Михайло Кривко, представники медіа.

Присутніх вразила відкрита казань митрополита Анатолія, в якій змальовуються для всіх нас складні часи, і для Церкви також. Митрополит помирував та причастив до Таїнств Господніх дітей, декілька разів благословив присутніх і окропив всіх святою водою. Як зазвичай, у церковному каноні Хресний хід довкола храму ознаменував вірність православній вірі та єдність наших сердець у лоні рідної церкви.

Галина Тєтєнєва.
На фото Сергія Скібчика: фрагменти святкування 175-ти річчя церкви в Городці.

http://polissya.net/
 
bitehДата: Четвер, 06.01.2022, 14:39 | Повідомлення # 2
Рядовий
Група: Пользователи
Повідомлень: 11
Репутація: 0
Статус: Offline
спасибо
 
ФОРУМ » Загальне » Новини району » Городецькій Свято-Миколаївській церкві – 175! (Фото)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:


Copyright MyCorp © 2024