Четвер
02.05.2024, 01:26
ФОРУМ міста КУЗНЕЦОВСЬКа
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна Чи будуть законно видобувати бурштин на Рівненщині? - ФОРУМ Реєстрація Вхід

Щоб не відображалася надокучлива реклама в правому верхньому куті, зареєструйтеся на сайті та увійдіть під своїм логіном
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
ФОРУМ » Загальне » Новини області » Чи будуть законно видобувати бурштин на Рівненщині? (Відео, фото)
Чи будуть законно видобувати бурштин на Рівненщині?
KuznyaДата: Вівторок, 06.05.2014, 23:28 | Повідомлення # 1
Генерал-лейтенант
Група: Администраторы
Повідомлень: 697
Репутація: 0
Статус: Offline
На Рівненщині хочуть легалізувати видобуток бурштину. Проте зробити це можна лише на підставі прийняття відповідного закону. Саме до такої думки прийшли учасники круглого столу в Рівненській облдержадміністрації. Вони навіть розробили пропозиції до закону. Які саме - у сюжеті телеканалу "Рівне 1".

Приводом для проведення наради став короткометражний фільм "Бурштинова могила". У ньому автор демонструє, яку шкоду природі Рівненщини завдали незаконні копачі сонячного каменю. Переконує, все через мільйони гривень, які заробляли чиновники, депутати та криміналітет на видобутку бурштину. Основне питання, як запобігти та узаконити цей процес. Своїми ідеями ділилися і чиновники і правоохоронці і науковці.

Голова Рівненської облдержадміністрації переконує, від прийняття відповідного закону виграють усі. Проте насамперед - це державний бюджет та місцеві мешканці.

Повністю підтримують легалізацію видобутку бурштину і правоохоронці. Кажуть з початку року вже відкрили 80 кримінальних проваджень за незаконні дії пов'язані з сонячним каменем.

У середині травня організатори наради планують провести ще масштабніший захід. Тоді вже планують обговорити шляхи легалізації видобутку бурштину разом з народними депутати та представниками відповідних міністерств.


Олександр Туз. Артем Лаговський

http://www.rivne1.tv/
 
KuznyaДата: Середа, 07.05.2014, 00:15 | Повідомлення # 2
Генерал-лейтенант
Група: Администраторы
Повідомлень: 697
Репутація: 0
Статус: Offline


Усі фото з засідання круглого столу поширені Олександром Лащуком

6 травня у Рівному шукали засоби, завдяки яким можна буде з мародерства бурштину перейти до легального видобутку цього каменю.  В Рівненській ОДА відбулося засідання круглого столу  з цього приводу.

Повідомляє депутат Рівнеради Олександр Лащук.

В процесі обговорення було вироблено головні механізми боротьби з незаконним видобутком бурштину:
Прийняття законодавчих актів щодо врегулювання бурштиновидобутку, які упродовж десятиліть ВРУ відкладала на до вивчення і не розглядали депутати.
Посилення кримінальної відповідальності до 8 років позбавлення волі за незаконний видобуток і скупку бурштину.
Забезпечити допуск до бурштиновидобутку приватні структури на конкурсній основі (на невеликі за площею земельні ділянки) за участю органів місцевого самоврядування з попередньою геологорозвідкою, з подальшою рекультивацією земель і залісненням територій; забезпечити прозоре ліцензування з передоплатою коштів на відновлення екологічного балансу.
Налагодження легальної скупки державою бурштину.
Використання новітніх технологій видобутку бурштину з дотриманням природоохоронних заходів.
Розробити чітку послідовність відпрацювання земельних ділянок за розробленою науковцями МЕГУ системою.
Застосувати досвід Польщі і інших країн з метою легалізації бурштиновидобутку.
Притягнути до кримінальної відповідальності посадових осіб владних та правоохоронних структур, котрі забезпечували незаконний бурштиновидобуток і суддів, котрі при розгляді справ виносили неправосудні рішення.
Створити громадське формування «екологічний патруль» з метою захисту Полісся від мародерів і криміналітету.

[url=http://4vlada.com/images/image/admin2/20140506/10257348_695103893883847_8671878333134859461_o(1).jpg][/url]


- В першу чергу ми хочемо вивести зазначену проблематику в публічну площину, оскільки ця сфера завжди була вотчиною для обраного криміналітету, високопосадовців, місцевих удільних князьків та представників силових структур. Потрібно змінити підходи і бурштиновидобуток легалізувати, - пояснює Олександр Лащук. - Стверджую, що особисто цей бізнес контролювали Янукович і Пшонка, і навіть зараз через криміналітет і політиків ці покидьки по своїм каналам отримують в Росію з Полісся величезні кошти, які використовують в подальшому для оплати послуг диверсантів. Зараз ми повинні разом з громадськими активістами створити силове формування «екологічний патруль», для того щоб зупинити мародерів.

Круглий стіл був організований обласною організацією НРУ і Міжнародним економіко-гуманітарним університетом.

У круглому столі взяв голова Рівненської облдержадміністрації Сергій Рибачок, академік Андрій Калько, проректор Міжнародного економіко-гуманітарного університету Віталій Демянчук, доктор юридичних наук Андрій Матвійчук, представники СБУ, УМВС, прокуратури та громадські активісти.

http://4vlada.com
 
KuznyaДата: Середа, 07.05.2014, 00:29 | Повідомлення # 3
Генерал-лейтенант
Група: Администраторы
Повідомлень: 697
Репутація: 0
Статус: Offline


В Рівному обговорюють одне із найактуальніших проблем в області.

Для цього зібрали круглий стіл на тему: "Рівненський бурштин: від мародерства до легального видобутку", на якому присутні політики, громадські діячі, представники правоохоронних органів, СБУ тощо.

Між тим, Олена Ткачук, довірена особа Дмитра Яроша у Рівному, звинувачує владу в бездіяльності при винесенні цього питання:

- Я не за те, щоб не узаконювали. Це дуже доречно. Зараз стоїть питання інше: щоб тимчасово призупинити для узаконення. А те, що ви розробляєте - це дуже добре. Болюче питання - це криша, криша....Є два угрупвання, які не можуть розділити Рівненську область. Я пропоную їм відкрити рахунок, куди будуть надходити кошти із видобутку, і щоб громада бачила ці кошти. Кришування так і буде надалі, поки дві сторони не домовляться на місцях. Але я не можу озвучити їх, тому що боюсь за свою безпеку.



Як зазначили на конференції, зараз на Рівненщині існує 5 легальних копалень бурштину, а з початку року рівненською міліцією затримано близько 100 осіб, які займались незаконним видобутком.

- В Європі є два регіони, де присутній незаконний видобуток бурштину: Рівненщина та Калінінградська область. Один із виходів - це покарання штрафами. Коли людина день у день буде каратися штрафами. Щоб не бути голослівним наведу один факт: з моменту прийняття такого рішення в Калінінграді обсяг незаконного видобутку зменшилась на 30%. але ця проблема там все ж залишається, - додає юрист Андрій Матвійчук.


Денис ГРИЩУК

http://charivne.info/
 
KuznyaДата: Середа, 07.05.2014, 00:33 | Повідомлення # 4
Генерал-лейтенант
Група: Администраторы
Повідомлень: 697
Репутація: 0
Статус: Offline


Сьогодні в приміщенні Рівненської ОДА зібралися викладачі ВНЗ, депутати, громадські активісти. Обговорюють важливу для Рівненщини тему видобутку бурштину.

На початку конференції, її учасники переглянули документальний фільм, який презентував депутат Рівнеради Олександр Лащук.



На зібранні був присутній також голова РОДА Сергій Рибачок, який зазначив, що видобутку бурштину слід приділяти велику увагу. Відтак, РОДА ініціюватиме проведення спеціальної колегії:

- Питання, які тут піднімаються дуже актуальні. Дійсно методи видобутку того ресурсу, які є в Рівненській області, є варварськими. Скоріше мародерськими. Ні громада, ні влада з цього користі не має. Бо це все робиться в нелегальний спосіб. Ми ініціюємо проведення широкої колегії, на яку будуть запрошені керівники районів, яких стосується ця проблематика, працівники правоохоронних органів, силових структур, також ми запрошуємо народних депутатів. Мета колегії: вироблення пропозицій щодо легалізування видобутку бургтину і боротьби розкрадання земельних ресурсів. Ми також будемо працювати, щоб це питання винесли на обговорення у Парламенті, - зазначив голова РОДА Сергій Рибачок.

В зв`язку із загостренням ситуації в країні, пан Рибачок вказав, що не може перебувати впродовж всієї конференції, тому полишив засідання. Надалі власні медіа-презентації по черзі представляють викладачі ВНЗ, професори та науковці.

- Якщо це перевести в легальні рамки, то це б принесло країні великі прибутки. В нас є певні напрацювання. Так, за нашими підрахунками, враховуючи усі витрати - окупність буде десь за півроку, - каже науковець Андрій Салько.



Денис ГРИЩУК

http://charivne.info/
 
KuznyaДата: Четвер, 08.05.2014, 01:55 | Повідомлення # 5
Генерал-лейтенант
Група: Администраторы
Повідомлень: 697
Репутація: 0
Статус: Offline
Легалізація видобутку бурштину забезпечить надходження до бюджету та дасть нові робочі місця жителям Рівненщини



6 травня у Рівному шукали засоби, завдяки яким можна буде з мародерства бурштину перейти до легального видобутку цього каменю.  В Рівненській ОДА відбулося засідання круглого столу  з цього приводу
. Ініціатором якого став активіст, депутат Рівнеради Олександр Лащук. У круглому столі взяли участь голова Рівненської облдержадміністрації Сергій Рибачок, академік Андрій Калько, проректор Міжнародного економіко-гуманітарного університету Віталій Дем’янчук, доктор юридичних наук Андрій Матвійчук, представники СБУ, УМВС, прокуратури та громадські активісти.
 
«Наша мета розробити рекомендації щодо вирішення питання видобутку бурштину та передати їх до законодавців. Адже легалізація видобутку цього каменю забезпечить надходження до бюджету та дасть нові робочі місця жителям Рівненщини. Важливим є і екологічний аспект. А саме потрібно вирішити питання з рекультивацією земель, відновленням зелених насаджень. Втім, основне, щоб цей нелегальний бізнес на Рівненщині став легальним», - зауважив голова облдержадміністрації Сергій Рибачок.
 
В процесі обговорення було вироблено головні механізми боротьби з незаконним видобутком бурштину:
- Прийняття законодавчих актів щодо врегулювання бурштиновидобутку, які упродовж десятиліть ВРУ відкладала на довивчення і не розглядали депутати.
Посилення кримінальної відповідальності до 8 років позбавлення волі за незаконний видобуток і скупку бурштину.
Забезпечення допуску до бурштиновидобутку приватних структур на конкурсній основі (на невеликі за площею земельні ділянки) за участю органів місцевого самоврядування з попередньою геологорозвідкою, з подальшою рекультивацією земель і залісненням територій; забезпечення прозорого ліцензування з передоплатою коштів на відновлення екологічного балансу.
Налагодження легальної скупки державою бурштину.
Використання новітніх технологій видобутку бурштину з дотриманням природоохоронних заходів.
Розробка чіткої послідовності відпрацювання земельних ділянок за розробленою науковцями МЕГУ системою.
Застосування досвіду Польщі та інших країн з метою легалізації бурштиновидобутку.
Притягнення до кримінальної відповідальності посадових осіб владних та правоохоронних структур, котрі забезпечували незаконний бурштиновидобуток, і суддів, котрі при розгляді справ виносили неправосудні рішення.
Створення громадського формування «екологічний патруль» з метою захисту Полісся від мародерів і криміналітету.
 
«В першу чергу ми хочемо вивести зазначену проблематику в публічну площину, оскільки ця сфера завжди була вотчиною для обраного криміналітету, високопосадовців, місцевих удільних князьків та представників силових структур. Потрібно змінити підходи і бурштиновидобуток легалізувати», - зауважив Олександр Лащук.

http://www.rv.gov.ua/
 
ФОРУМ » Загальне » Новини області » Чи будуть законно видобувати бурштин на Рівненщині? (Відео, фото)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:


Copyright MyCorp © 2024