Четвер
25.04.2024, 08:57
ФОРУМ міста КУЗНЕЦОВСЬКа
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна Обласні депутати вимагають узаконити видобуток бурштину - ФОРУМ Реєстрація Вхід

Щоб не відображалася надокучлива реклама в правому верхньому куті, зареєструйтеся на сайті та увійдіть під своїм логіном
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
ФОРУМ » Загальне » Новини області » Обласні депутати вимагають узаконити видобуток бурштину
Обласні депутати вимагають узаконити видобуток бурштину
KuznyaДата: П`ятниця, 30.05.2014, 00:13 | Повідомлення # 1
Генерал-лейтенант
Група: Администраторы
Повідомлень: 697
Репутація: 0
Статус: Offline
Бурштинова лихоманка триває на Рівненщині з 1996 року. Саме тоді жителі кількох районів — Володимирецького, Сарненського, Дубровицького та Березнівського почали добувати це каміння. Останні два місяці боротьба за нього досягла таких масштабів, що обласні депутати фактично поставили колегам з Верховної Ради ультиматум. Вимагають ухвалити закон про старательський видобуток бурштину. Адже жорстока боротьба на родовищах може принести людські жертви, бо незаконні старателі з вогнепальною зброєю намагаються відбити багаті бурштином ділянки у місцевих жителів.

Конфліктів значно побільшало за останні два місяці. Вочевидь, дається взнаки тяжка ситуація в країні та певна деморалізація правоохоронних органів.

Найбільш гучний стався на День Перемоги. На родовище Гальбін, поблизу райцентру Сарни, приїхали кілька десятків озброєних осіб. Намагалися взяти під контроль добування бурштину. Сварка з місцевими жителями переросла в стрілянину. 

Троє з пораненнями потрапили в лікарню. Міліція затримала 16 нападників і вилучила понад 20 одиниць зброї. «Чужакам» місцеві розгромили дорогі джипи за те, що хотіли захопити одне з найбагатших родовищ. Адже на чорному ринку за кілограм бурштину дають від тисячі доларів. Для прикладу, лише у Володимирецькому районі, в місцях залягання бурштину щодня працюють до сотні мотопомп, які обслуговують 5-6 осіб. Старателі перелопатили 590 гектарів сільськогосподарських і лісових угідь. Ще майже дві тисячі осіб копають каміння лопатами. Всі ці люди не платять в бюджет жодної копійки, а добуте збувають перекупникам. 

У рівненській міліції визнають, що не можуть припинити незаконний видобуток і спіймати старателів «на гарячому». З початку 2014 року правоохоронці розслідують 105 кримінальних проваджень з видобутку бурштину, три з яких стосуються працівників міліції. Однак немає жодних справ проти організаторів видобутку, закупників і реалізаторів.

– Коли виловлюється бурштин, то відразу віддається певній особі. Вона його ховає в обумовленому місці. Коли затримуємо, то виявляємо те, що не встигли сховати. Це буквально 10,18 чи 20 грамів, – розповів начальник штабу управління МВСУ в Рівненській області Борис Мельничук.

Через загострення конфлікту минулого тижня обласні депутати зібралися на позачергову сесію. Вирішували, як зупинити незаконне добування бурштину. Тим паче, жителі смт.Клесів (Сарненський район), де зосереджені найбільші родовища, заявили — готові стати старателями та сплачувати податки. Люди також налаштовані радикально дати відсіч незаконним копачам.

– Ні один окупант не піде з нашої землі, ми їх усіх похоронимо в ній. Закопаємо їх там, де вони погрожують закопати нас! – емоційно 
наголосив у виступі житель смт. Клесів Олександр Васильєв.

Найцікавіше, що закон про видобуток бурштину вже давно розроблений. Навіть пройшов два читання, але так і не був введений в дію. Відтак, депутати вирішили вшосте звернутися до Верховної Ради з вимогою узаконити видобуток бурштину. При цьому реакції чекають до кінця липня.
— Якщо не почують вшосте, то вирішили приїхати під стіни Верховної Ради і провести там виїзне засідання, щоб депутати таки прийняли закон, який потрібен мешканцям, — підсумував результат тригодинних суперечок депутатів голова Рівненської обласної ради Михайло Кириллов.

Володимир Миколайчук,
газета "Енергія" №21, 29 травня 2014 р.

http://www.4bloka.com/
 
ФОРУМ » Загальне » Новини області » Обласні депутати вимагають узаконити видобуток бурштину
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:


Copyright MyCorp © 2024